| ||||||||
Witamina D w chorobach gruczołu krokowegoStreszczenieWitamina D wywodzi się z cholesterolu i należy
do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jest dostarczana wraz z dietą lub jej synteza zachodzi
w skórze pod wpływem światła słonecznego.
Niedobór witaminy D staje się problemem ogólnoświatowym,
nawet w krajach o dużym nasłonecznieniu.
Główną rolą witaminy D jest regulacja gospodarki
Witamina D wywodzi się z cholesterolu i należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Istnieją dwie jej formy: witamina D2 występująca w roślinach i grzybach (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol) w organizmach zwierzęcych [1]. Terminem ′witamina D′ określa się szereg metabolitów, wśród których 1–alfa–25–dihydroksycholekalcyferol [1,25(OH)D3] (kalcytriol) wykazuje aktywność biologiczną, a 25–hydroksycholekalcyferol [25(OH)D3] (kalcydiol) odzwierciedla zasoby witaminy D w organizmie. Zbyt małe stężenie witaminy D występuje u bardzo wielu osób – zarówno starszych, jak i młodzieży. Szacuje się, że w populacji europejskiej 28–100% osób zdrowych oraz 70–100% osób hospitalizowanych ma niedobory witaminy D. Paradoksalnie nawet 50% ludności krajów o dużym nasłonecznieniu (kraje arabskie, Indie) doświadcza tych niedoborów, co związane jest z osłanianiem ciała wynikającym z uwarunkowań kulturowych [2, 3]. Głównym i najważniejszym zadaniem witaminy D jest regulacja gospodarki wapniowo–fosforanowej. Jednakże odkrycie receptorów dla tej witaminy w wielu tkankach rzuca nowe światło na jej działanie oraz na możliwe zastosowanie terapeutyczne. Podstawowym źródłem tej witaminy jest jej fotosynteza w skórze [4]. Pod wpływem promieni słonecznych UVB w keratynocytach znajdujących się w warstwie kolczystej i podstawnej naskórka oraz w fibroblastach skóry właściwej dochodzi do konwersji 7–dehydrocholesterolu do cholekalcyferolu, który następnie uwalniany jest do krwi [5]. Kolejny etap zachodzi w wątrobie i polega na hydroksylacji cholekalcyferolu do 25–hydroksycholekalcyferolu [25(OH)D3], czyli głównej postaci witaminy D obecnej w ustroju, lecz o małej aktywności biologicznej [6]. Ostatni etap syntezy przebiega w kanalikach proksymalnych nerki, gdzie pod wpływem 1α–hydroksylazy powstaje aktywny metabolicznie 1–alfa–25dihydroksycholekalcyferol [1,25(OH)D3] (kalcytriol) oddziałujący poprzez receptor VDR na tkanki docelowe [7]. Kompleks witaminy z receptorem reguluje transkrypcję wielu genów odpowiedzialnych za utrzymanie homeostazy wapniowo–fosforanowej, ale także za odpowiedź immunologiczną oraz proliferację i różnicowanie komórek. Hydroksylacja witaminy D zachodzi również w komórkach stercza, jelita grubego, β wysp trzustki oraz przytarczyc [8, 9, 10]. Prawidłowe stężenie 25–hydroksycholekalcyferolu [25(OH)D3] w osoczu, odzwierciedlające poziom witaminy D wytworzonej w skórze oraz przyjętej z dietą, wynosi 30–80 ng/ml [2]. Szacuje się, że około 90% witaminy D obecnej w organizmie syntezowane jest w skórze, a szybkość procesu zależy od natężenia promieniowania UVB (20 mJ/ cm2), odpowiedniej długości fali (290–315 nm) oraz czasu ekspozycji na promieniowanie [6]. Znaczenie ma również pigmentacja skóry: im jest ciemniejsza, tym wolniej zachodzi proces syntezy. Innym źródłem witaminy D są substancje spożywcze, takie jak tłuste ryby morskie, tran, jaja oraz mleko i jego przetwory [11]. Najważniejszą przyczyną niedoborów witaminy D jest zmniejszenie ekspozycji skóry na promieniowanie słoneczne, na co wpływ ma: szerokość geograficzna, pora roku, pora dnia, wiek, ubranie, stosowanie kremów z filtrem UV. Innymi przyczynami mogą być zaburzenia wchłaniania w jelicie oraz nieodpowiednia dieta [6]. Najczęstsze objawy niedoborów witaminy D to krzywica u dzieci, a u dorosłych osteoporoza i osteomalacja. Niedobory mogą przyczyniać się także do rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów oraz chorób układu krążenia [12, 13]. Istnieje wiele doniesień wskazujących, że niedobory witaminy D mogą być związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory, w szczególności na raka jelita grubego oraz sutka [14]. Receptor VDR jest obecny w komórkach stromalnych oraz zrębu stercza, jak również w komórkach nowotworowych. Jednak wpływ witaminy D na ryzyko wystąpienia raka stercza jest nieznany. Pomimo że wykazano w warunkach laboratoryjnych oraz na modelach zwierzęcych hamujący wpływ tej witaminy na rozwój komórek nowotworowych [15, 16], nie ma jednoznacznych danych epidemiologicznych potwierdzających te wyniki. Część badaczy wiąże niedobory ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka gruczołu krokowego [17], a w szczególności na typ bardziej agresywny (Gl.s. 7–10) [18]. Fang i wsp. wykazali, że niskie stężenie witaminy D w momencie rozpoznania raka stercza związane jest z większą śmiertelnością [19]. Z drugiej strony wśród pacjentów biorących udział w badaniu PLCO stężenie witaminy D w osoczu nie miało wpływu na ryzyko wystąpienia raka [20]. Również metaanaliza 25 prac poświęconych prewencyjnemu działaniu witaminy D na raka stercza zakwestionowała jej zapobiegawczy wpływ [21]. Witamina D i jej analogi wywierają natomiast korzystny wpływ na łagodny rozrost gruczołu krokowego (BPH) poprzez hamowanie działania interleukiny–8, która przyspiesza proliferację komórek stercza oraz blokowanie produkcji prozapalnych prostaglandyn przez cyklooksygenazę–2 [22]. Wykazano, że przyjmowanie 624 IU witaminy D dziennie redukuje o 18% ryzyko rozwoju BPH, a przyjmowanie 6000 IU witaminy D przez pacjentów z już rozpoznanym łagodnym rozrostem (vol >40 ml) zmniejsza objętość stercza o 2,9% [23]. W badaniach klinicznych nad Elocalcitolem, syntetycznym analogiem witaminy D, wykazano znaczący wpływ tego leku na redukcję objawów wywołanych BPH. Elocalcitol hamował proliferację komórek skuteczniej od finasterydu, ponieważ blokował również szlaki androgenoniezależne, a jego działanie w zakresie redukcji objawów i poprawy parametrów urodynamicznych było porównywalne do działania tamsulozyny [24]. Wśród osób z rozpoznanym zapaleniem stercza zauważono również spadek stężenia interleukiny– 8 w nasieniu, co wskazywałoby na przeciwzapalne działanie tego leku. Sprawdzano także możliwość zastosowania Elocalcitolu w leczeniu dolegliwości związanych z pęcherzem nadaktywnym (OAB), ale wobec braku pozytywnych efektów badania przerwano [24, 25]. Również w eksperymentach przeprowadzonych na myszach wykazano korzystny wpływ analogów witaminy D3 na autoimmunologiczne zapalenie stercza poprzez hamowanie reakcji immunologicznej [26]. Chociaż nie wykazano korelacji pomiędzy stężeniem witaminy D3 w osoczu a ryzykiem zachorowania na raka stercza, to szerokie występowanie receptorów VDR dla witaminy D3 w tkance stercza oraz coraz więcej doniesień naukowych opisujących hamujący wpływ tej witaminy na proliferację komórek i procesy zapalne pozwala sądzić, że odpowiednia suplementacja witaminy D3 może przynieść wiele korzyści w leczeniu i profilaktyce chorób gruczołu krokowego. Uzupełnianie niedoborów oraz profilaktyka powinny być prowadzone preparatami cholekalcyferolu. Aktualne rekomendacje suplementacji witaminą D populacji środkowoeuropejskiej dla osób dorosłych przedstawiają się następująco [27]:
Leczenie zdiagnozowanych niedoborów:
Niedobór witaminy D staje się problemem ogólnoświatowym, nawet w krajach o dużym nasłonecznieniu. Z uwagi na wielokierunkowe działanie i prewencyjny wpływ witaminy D na wiele chorób suplementacja powinna być brana pod uwagę również w schorzeniach urologicznych.
dr n. med. Paweł Pilch
dr n. med. Piotr Maciukiewicz Piśmiennictwo w internecie
|